Cum trebuie sa transporti produsele agricole vegetale

Scris de Echipa Alcedo

recoltareaRegulile privind transportul rutier al produselor agricole vegetale spun clar ca in lipsa unui aviz de insotire a marfii, transportatorii pot da de bucluc. Potrivit legii, produsele agricole se transporta de la punctele de recoltare la spatiile de depozitare proprii ale exploatatiilor agricole in cauza, fara ca vehiculele folosite in acest scop sa fie obligate sa detina tichet de cantar. Nici pentru transportul direct de la punctele de recoltare la bazele de receptie/depozitare ale unitatilor de procesare nu este necesar tichetul de cantar, cu conditia insotirii vehiculului cu o copie a contractului incheiat intre producatorul agricol si procesatorul in cauza si cu avizul de insotire a marfii.

Transportul de la punctele de recoltare la alte spatii de depozitare decat cele proprii exploatatiei agricole sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii sau comercializarii se poate face urmand aceleasi reguli, in limita a maximum 70 km de la locul de incarcare. Pe distante mai mari de 70 km de la locul de incarcare, transportul va fi insotit de documentele legale specifice transportului, de avizul de insotire a marfii si de tichetul de cantar.

Pentru cei care nu respecta conditiile impuse, s-au pregatit amenzi cuprinse intre 10.000 lei si 50.000 lei. Ba mai mult, fermierilor li se poate suspenda activitatea de la o luna pana la 6 luni si chiar sa li se confiste produsele. Amenzi intre 1000 si 5000 de lei risca sa primeasca conducatorii auto care nu au la bordul vehiculelor, pe perioada transportului, documente legale.

sursa: agrobroker.ro