Cum se pot desfiinta culturile secundare pentru a nu pierde plata pentru inverzire

Scris de Echipa Alcedo

Saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de lege care vizeaza modificarea Ordinului nr. 619/2015 privind acordarea subventiilor. In cadrul noii variante sunt introduse si cateva alineate cu privire la desfiintarea culturilor secundare.

Desfiintarea culturilor secundare se realizeaza prin distrugere mecanica pana la data limita de 31 martie. In cazul in care conditiile meteorologice nu permit desfiintarea culturii pana la data limita mentionata, aceasta se poate face pana la data de 30 aprilie, cu conditia notificarii prealabile a Centrului local/Centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Pentru efectuarea platii pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu, conform art. 1, punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 2333/2014, fermierul poate sa modifice utilizarea parcelelor agricole in ceea ce priveste zonele acoperite de strat vegetal. Acest lucru poate fi facut prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, fara a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat. Totodata, amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal trebuie sa fie cuprins in Anexa nr. 4 la prezentul ordin. Fermierul are obligatia sa notifice APIA asupra modificarilor de la alin. (62) pana la data de 15 octombrie 2016.

Daca APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata sau intentia de a efectua un control pe teren, sau daca in cadrul controlului pe teren se constata neconformitati, modificarile solicitate de fermier in conformitate cu alin. (62) nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se refera neconformitatea.

Zonele cu strat vegetal sunt suprafetele arabile cultivate cu amestecurile de specii de culturi incluse in anexa nr. 9, considerate culturi secundare si care asigura acoperirea solului pe timpul iernii, pana la data de 1 martie.

Proportia dintre cele doua specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabileste de fermier, astfel incat ambele specii sa fie identificate la controlul pe teren care se efectueaza de APIA. Atentie! Perioada de insamantare a culturilor secundare este 1 august – 1 octombrie.

Zonele acoperite de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de toamna semanate in mod normal in vederea recoltarii sau a pasunatului si nici culturile infiintate pentru pachetele 4 si 7 ale Masurii 10 “Agromediu si clima” din PNDR 2014 – 2020 si/sau pachetele 4 si 7 ale Masurii 214 “Plati de agro-mediu” din PNDR 2007-2013, aflate in derulare. Zonele cu strat vegetal participa la respectarea GAEC 4 (Codul pentru bune conditii agricole si de mediu) si se pot infiinta inclusiv pe parcelele cu suprafete mai mici de 0,3 ha.

sursa: stiriagricole.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.