Cum sa ajuti pomii fructiferi sa “supravietuiasca” acum, in sezonul rece? (I)

Scris de Echipa Alcedo

foto-la-11-4Pentru cresterea si rodirea pomilor in conditii foarte bune, in zilele din sezonul rece, cand se fac  diverse lucrari agricole este important sa nu neglijati monitorizarea livezilor si, evident, executarea acestor lucrari. Astfel, una dintre lucrarile cele mai importante este “taierea pentru rodire” sau “taierile in uscat” cum sunt cunoscute de catre pomicultori. Aceasta lucrare presupune eliminarea surplusului de cresteri din coroana pomilor, dand posibilitatea patrunderii luminii solare pana in zona centrala a acesteia, paralel cu o “normare a rodului”. Atentie! Daca aceste masuri sunt neglijate, cantitatea si mai ales calitatea recoltei pot avea de suferit. In timpul efectuarii lucrarii se are in vedere indepartarea ramurilor uscate sau bolnave din coroana pomilor. Acestea reprezinta “sursa” unde pot fi intalniti o serie de patogeni si daunatori si care in primavara urmatoare pot ataca partile sanatoase ale pomilor.

Rezerva de patogeni care genereaza infectiile in noul sezon de vegetatie

In cazul lastarilor de mar, atacati de fainare sau ramurile de semintoase, atacate de focul bacterian, neglijate la taierile din iarna, acestea reprezinta o rezerva sigura de patogeni pentru infectiile din noul sezon de vegetatie. De asemenea, nu trebuie omisa eliminarea ramurilor uscate cauzate de monilioze, mai ales la samburoase, dar si a fructelor stafidite, ramase in coroana.

Retineti! Indepartarea prin taieri, in special a ramurilor bolnave, se finalizeaza cu strangerea si arderea acestora, lucrare care previne si stopeaza posibile cai de reinfectare cu patogeni a partilor sanatoase ale pomilor.

In newsletter-ul de maine continuam cu informatii despre ce tratamente fitosanitare trebuie facute pentru ca pomii sa treaca cu bine de sezonul rece.

Echipa ALCEDO