Cum recunoastem si cum combatem rapanului marului (Venturia inaequalis)?

Scris de Echipa Alcedo

Ploile si temperaturile crescute au favorizat aparitia rapanului marului (Venturia inaequalis).

Ciclul de infectie incepe primavara, cand temperaturile si umiditatea adecvate favorizeaza eliberarea ascosporilor de V. inaequalis. Acesti spori se ridica in aer si aterizeaza pe un pom sensibil, unde germineaza si formeaza un tub care poate patrunde direct in cuticula cerata a plantei. Un miceliu fungic se formeaza intre cuticula si tesutul epidermic subiacent, dezvoltand asexual conidiile, care germineaza pe zonele proaspete ale pomului gazda, care la randul lor produc o alta generatie de spori conidiali. Acest ciclu de infectii secundare continua pe tot parcursul verii, pana cand frunzele si fructele cad din copac la inceputul iernii.

Simptomele infectiei apar pe frunze, fructe, flori si lastari tineri. Simptomele foliare incep sa apara la inceputul primaverii si se prezinta in principal ca leziuni de culoare verde deschis care progreseaza spre o culoare maro-masliniu cu o textura catifelata datorita formarii conidiilor pe masura ce trece timpul.

Aceste leziuni mari, asemanatoare unor cruste, pot deforma frunzele si, in cele din urma, pot duce la defoliere. La fructele tinere, leziunile progreseaza catre cruste maronii. Coaja marului se poate crapa pe masura ce fructul se mareste, desi fructele tinere cad adesea prematur. Fructele mature sunt mai rezistente la infectii si formeaza numai cruste mici, negre, care s-ar putea sa nu fie vizibile decat dupa depozitare.

In timp ce boala poate provoca pierderea totala a culturilor in conditii optime fara gestionare, principalul impact economic se datoreaza atat reducerii dimensiunii, cat si a calitatii comercializabile a fructelor.

Vezi aici ce produse iscusite poti alege pentru combaterea rapanului marului (Venturia inaequalis).

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO