Cum recunoastem si cum combatem atacul de mana la tomate?

Scris de Echipa Alcedo

Mana tomatelor (Phytophthora infestans) ataca tomatele in toate stadiile de dezvoltare.

Cum recunoastem atacul?

La varful frunzelor de tomate sau pe marginea acestora apar pete mari, de forma neregulata, de culoare verzuie. La zona de contact dintre tesuturile atacate si cele sanatoase apare un puf alb-cenusiu care reprezinta conidiile ciupercii. Ulterior, tesuturile din dreptul petelor se brunifica si se necrozeaza, iar frunzele se usuca. Petele care apar pe tulpini si pe petiolul frunzelor sunt de culoare bruna, alungite, superficiale.

Cele mai mari pagube se inregistreaza cand boala se manifesta pe fructe, ele putand fi atacate in toate fazele de dezvoltare. Trebuie mentionat faptul ca fructele imature atacate sunt rugoase si tari la pipait. Pe fructele coapte petele sunt, de regula, netede, de culoare brun deschis si zonate concentric.

Cum putem interveni pentru a preveni si combate boala?

Fie ca vorbim despre tratamente preventive sau despre cele realizate la avertizare, pentru a putea combate mana puteti apela fungicidul Manoxin Combi, in doza de 2.5 kg/ha.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO