Cum putem sa reducem riscurile de a avea samulastra de rapita in culturile de cereale paioase?

Rapita ocupa in continuare suprafete importante in Romania, in ciuda riscurilor din ce in ce mai mari care pot duce la compromiterea acestei culturi.

In majoritatea cazurilor, in tara noastra, dupa rapita se seamana orz sau grau. Rapita este o premergatoare foarte buna pentru cerealele de toamna, deoarece elibereaza terenul devreme, iar specturul de boli, daunatori si buruieni ale rapitei si cerealelor de toamna este diferit. De exemplu, in cazul graului semanat dupa rapita sunt sanse foarte mici sa fie probleme cu atacul gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) sau al viermilor sarma (Agriotes spp.).

Totusi, una dintre problemele peste care, de cele mai multe ori, se trece cu vederea, este samulastra de rapita din culturile postmergatoare.

De ce avem samulastra de rapita? Cum putem sa reducem riscurile de a avea multa samulastra de rapita?

La aceste intrebari ne raspunde Dr. ing. Georgescu Emil de la INCDA Fundulea, in articolul disponibil aici.

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.