Cum poate influenta iarna nivelul populatiilor de afide, la cereale paioase?

In newsletter-ul de astazi, va aducem in atentie cateva informatii despre posibilele efecte ale iernii asupra complexului de specii de afide (Schizaphis graminum, Rhopalosiphum maydis, Sitobion avenae, Rhopalosiphum padi, Metopolophium dirhodum). Acesti paduchi de frunze, pe langa faptul ca inteapa si sug sucul celular, sunt vectori pentru virozele ce provoaca ingalbenirea si piticirea cerealelor, mai ales la orz. Afidele ierneaza in stadiul de ou de rezistenta, pe diferite graminee spontane sau cultivate (in cazul speciilor nemigratoare) sau pe specii de pomi sau arbusti fructiferi si ornamentali (in cazul speciilor migratoare). In literatura de specialitate se mentioneaza ca mai multe zile, cu temperaturi scazute (sub -20 °C) sau cu persistenta stratului de zapada (mai mult de 30 de zile) au ca efect distrugerea unui numar insemnat de oua de rezistenta.

In cazul unei ierni usoare, fara zapada si cu temperaturi ridicate pentru aceasta perioada, populatiile de afide din primavara pot fi ridicate, daca si conditiile climatice vor fi favorabile. In acest caz, trebuie sa faceti tratamente fitosanitare, cu diferite insecticide, piretroizi de sinteza sau insecticide din alte clase.

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.