Cum intretinem miristea dupa recoltarea cerealelor paioase?

Scris de Echipa Alcedo

Campania de recoltat la cereale paioase este in plina desfasurare sau chiar pe final in anumite zone. Trebuie sa stim ca pe aceste terenuri, pentru a respecta prevederile din GAEC 6, fermierii trebuie sa-si adapteze tehnologia si sa practice lucrari minime (adica fara aratura).

Conform GAEC 6, acoperirea minima a solului se face pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile (15 iunie – 30 septembrie). Fermierii trebuie sa pastreze terenul acoperit pe cel putin 80% din suprafata arabila a exploatatiei. Acoperirea solului se asigura prin miristea ramasa dupa recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamna nou infiintate. In intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu exceptia timpului necesar pregatirii terenului si infiintarii noii culturi (cel mult 2 saptamani). Din punct de vedere tehnologic miristea astfel rezultata trebuie “intretinuta”, combatandu-se buruienile, prin aplicarea unor erbicide pe baza de glifosat.

Se poate alege una din formulele ROUNDUP CLASSIC PRO, ROUNDUP ENERGY SAU ROUNDUP EXTRA (a 2-a denumire comerciala a produsului ROUNDUP CLASSIC PRO), aplicat in functie de gradul de imburuienare, in doza de 1,5-5 l/ha.

Atentie! Pentru o eficacitate cat mai buna se recomanda adaugarea unuia din adjuvantii: HURRICANE (0,1 l/ha) sau SILWET STAR (0,1 l/ha).