Cu ce protejam culturile de floarea soarelui impotriva agentilor fitopatogeni?

Scris de Echipa Alcedo

Culturile de floarea soarelui sunt predispuse la aparitia unor boli precum alternarioza (Alternaria helianthi), patarea bruna si frangerea tulpinilor (Diaporthe helianthi), patarea neagra (Phoma macdonaldii), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum). Daca nu sunt combatute, aceste boli pot avea “un cuvant de spus” in ceea ce priveste atat randamentul productiilor, cat si calitatea acestora.

Ce fungicide recomanda specialistii ALCEDO?

TOPSIN 500 SC (500 g/l tiofanat-metil) este un produs cu actiune fungicida, de contact si sistemica. Este absorbit de plante prin frunze si radacini, avand un foarte bun efect preventiv si curativ. Combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) si frangerea tulpinilor (Phomopsis helianthi) din culturile de floarea soarelui. Doza recomandata este de 1,4 l/ha, pentru tratamentele in vegetatie si de 2,0 l/t, ca tratament la samanta.

TOPGUARD 25 SC (flutriafol 250 g/l) este un fungicid sistemic cu efect de pana la 6 saptamani ce garanteaza flexibilitate in aplicare. Pe langa efectul preventiv si curativ pe care il are, TOPGUARD 25 SC are si efect regulator, redirectionand nutrientii catre organele de fructificare. La floarea soarelui se aplica de la faza de 3 – 4 perechi de frunze pentru protectia tulpinii si a aparatului foliar pana la aparitia butonului floral pentru protectia calatidiului. Doza recomandata este de 0,75 l/ha.

MIRADOR XTRA (200 g/l azoxitrobin + 80 g/l ciproconazol) este un fungicid complex cu doua substante active din clase chimice diferite, cu efect sinergic impotriva unui spectru larg de boli si cu proprietati preventive si curative. La culturile de floarea soarelui, tratamentul se va aplica in functie de presiunea bolilor pana in fenofaza de buton floral. Doza recomandata este de 0,75 l/ha.

COMET (200 g/l piraclostrobin) este un fungicid cu actiune protectiva, curativa si eradicativa. Pentru cultura de floarea soarelui se pot aplica maxim 2 tratamente, la un interval de 21 zile intre ele, pe perioada de vegetatie BBCH 16-75, respectiv de la aparitia frunzei a 6-a pana cand semintele din treimea mijlocie a inflorescentei au culoarea gri si au marimea finala. Doza recomandata este intre 0,5-1,0 l/ha, in functie de boala care trebuie combatuta.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO