Cu ce combatem gramineele in postemergenta, din cultura de floarea soarelui?

Scris de Echipa Alcedo

O data cu rasarirea culturii, chiar daca s-a erbicidat in preemergenta, buruienile continua sa rasara, solele din Romania avand o rezerva mare de seminte de buruieni.

De asemenea, la propagarea si inmultirea buruienilor contribuie si tehnologia de cultivare (rotatii scurte, lucrarile de pregatire a solului etc.), ceea ce face sa aplicam erbicide atat in preemergenta, cat si in postemergenta.

In functie de spectrul de buruieni existent, se pot aplica fie pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, fie pentru combaterea graminineelor.

Graminele atat anuale, cat si cele perene, daca nu sunt combatute, prin densitatea lor mare, pot compromite culturile de floarea soarelui, mai ales cele  perene, asa cum este si costreiul (Sorghum halepense).

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene, puteti folosi:

BUSTER 100 EC, in doza de 0,5 – 1 l/ha;

FUSILADE MAX, in doza de 0,75 – 2 l/ha;

LEOPARD 5 EC, in doza de 1,2 – 1,5 l/ha;

RANGO, in doza de 0,75 – 1,75 l/ha.

Erbicidele se aplica cand gramineele anuale sunt in stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, cand costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplica singure, deci evitati sa le aplicati impreuna cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru ca e posibil sa apara fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultura.