Cu ce combatem daunatorii din livezile pomicole in perioada de iarna?

Scris de Echipa Alcedo

Odata cu aparitia primilor fulgi de zapada ne gandim la tratamentele de iarna in pomicultura, in special cele pentru combaterea daunatorilor care ierneaza sub scoarta, in crapaturi, pe muguri etc., asa cum sunt: paduchele din San Jose, acarieni si afide (forme hibernante).

In perioada repausului vegetativ, in pomicultura, specialistii ALCEDO recomanda utilizarea adjuvantului N-Oil impreuna cu insecticidul Mospilan 20 SG.

Ce combate si in ce cultura?

N-Oil, impreuna cu Mospilan 20 SG, combat paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) – larve hibernante, acarianul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) – oua de iarna, afide (Aphis spp.) – oua de iarna, la mar si prun.

Are efect asfixiant pentru ouale de afide si acarieni. Nu produce fitotoxicitate pomilor, indiferent de momentul aplicarii amestecului. Eficacitatea amestecului se mentine peste 30 zile de la aplicare. Nu afecteaza fauna utila.

Cand se aplica si cum?

N-Oil se poate aplica printr-un tratament de iarna sau printr-un tratament spre sfarsitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (inceputul dezmuguritului), cand temperatura ambianta depaseste 4°C, este calm atmosferic (pentru evitarea driftului) si nu exista conditii de precipitatii in timpul sau imediat dupa aplicarea tratamentelor. Aplicarea tratamentelor la inceputul dezmuguritului nu trebuie sa depaseasca faza de „urechiuse de soarece” la mar sau faza de „buton verde” la prun.