Cu ce combatem buruienile din culturile de mazare?

Scris de Echipa Alcedo

Daca mazarea ca planta de cultura are numeroase beneficii stim deja, ca este buna premergatoare pentru majoritatea culturilor, de asemenea, stim. In plus fermierul primeste bani de la U.E., conform normelor privind conditionalitatea (asa zisele GAEC-uri), daca cultiva si mazare in ferma sa pe anumite suprafete. In acest an se pare ca primavara vine mai devreme, asa ca multi fermieri au semanat sau urmeaza sa semene mazarea.

Ce trebuie sa stie fermierii?

Mazarea este sensibila la concurenta buruienilor. In plus, erbicidele aplicate gresit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile, sa putem alege daca erbicidam atat in preemergenta cat si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienilor este problema principala pe care trebuie sa o avem in vedere.

In preemergenta se poate aplica CLOMATE, in doza de 0,25 l/ha, o solutie foarte buna pentru combaterea multor buruieni cu frunza lata, inclusiv turita (Galium aparine).

In postemergenta pentru combatera buruienilor cu frunza lata se poate aplica fie FIGHTER in doza de 2 l/ha sau LISTEGO, in doza de 0,75-1 l/ha.

Tot in postemergenta pentru combaterea gramineelor va recomandam LEOPARD 5 EC in doza de 1-2 l/ha sau FUSILADE MAX in doza de 0,75-1,5 l/ha.