Comet, solutia eficienta pentru combaterea putregaiului alb la floarea soarelui dar si a patarilor care apar, inclusiv la porumb

Scris de Echipa Alcedo

Culturile de floarea soarelui in majoritatea zonelor tarii se prezinta bine, fie ca vorbim de cultura conventionala sau cea rezistenta la imazamox sau tribenuron-metil, aproape sunt in faza de aparitie a calatidiului. Acum atentia trebuie sa fie pe aparitia bolilor, in special pe putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), boala cea mai pagubitoare a culturii, si care-si face aparitia odata cu inflorirea, mai exact la scuturarea petalelor.

Ce solutie avem?

COMET (a 2-a denumire comeciala a fungicidului Retengo), fungicid  cu actiune preventiva, o strobilurina cu actiune translaminara si sistemie locala, ce inhiba germinatia sporilor si controleaza cresterea miceliului si sporularea.

La floarea soarelui, pe langa bolile care produc patari (alternarioza, patarea bruna si frangerea tulpinilor, patarea neagra), combate putregaiul alb, boala care daca nu este combatuta conduce la pierderi mari de productie. Tratamentele se aplica  de la aparitia frunzei a 6-a, pana in momentul in care calatidiul are un diametru de 2-3 cm (BBCH 16-21).

Fungicidul combate si bolile care apar la porumb, respectiv patarea carbunoasa a frunzelor, helmintosporioza, patarea in ochi a frunzelor de porumb, etc.

Doza omologata este de 0,5-1,0 l/ha la floare soarelui si 0,7-1,0 l/ha la porumb. 

Mai multe detalii, aici: https://alcedo.ro/