Combateti bolile din culturi cu SALVATOR 25 EW

Scris de Echipa Alcedo

SALVATOR 25 EW, a doua denumire a produsului ORIUS 25 EW, se afla in oferta Alcedo incepand cu acest sezon. Este un fungicid sistemic pe baza de tebuconazol, substanta activa din grupa chimica a triazolilor. Acesta actioneaza prin inhibarea pe doua cai a biosintezei ergosterolului in peretii celulari ai organismelor tinta. Odata absorbit in tesuturi (in maxim 2 ore de la aplicare), produsul se transloca acropetal si are o remanenta de circa 3-4 saptamani. Datorita proprietatilor sale, produsul are actiune preventiva dar si curativa si eradicanta. Pentru a preveni instalarea rezistentei patogenilor se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu SALVATOR 25 EW la aceeasi cultura si pe aceeasi suprafata intr-un sezon.

Grau, orz

Spectru de combatere: complex de boli foliare; doza omologata: 0,5 l/ha; Momentul optim de tratament este primavara, dupa infratirea cerealelor si pe parcursul impaierii, cand sunt conditii optime de infectie.

Rapita

Spectru de combatere: tratament aplicat toamna pentru cresterea rezistentei plantelor la iernare si pentru combaterea patogenului Phoma lingam; doza omologata: 0,5 l/ha; Se recomanda, de asemenea, aplicarea unui tratament in toamna in faza de rozeta a rapitei, in acest caz SALVATOR 25 EW actionand ca un veritabil regulator de crestere (provoaca scurtarea tijei si concentrarea sucului celular, pregatind mai bine plantele pentru iernare), doza fiind in acest caz de 0,5 l/ha. Se fac tratamente preventive in primavara (mai ales in culturile mai dese, bine iesite din iarna) sau curative la aparitia primelor simptome de boala, putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), fainarea (Erysiphe communis); doza omologata: 1,0 l/ha;

Castraveti

Spectru de combatere: fainare (Sphaerotheca fuliginea); doza omologata: 0,05 %; Se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Mar

Spectru de combatere: fainare (Podosphaera leucotricha), rapan (Venturia inaequalis); doza omologata: 0,05 %; Tratamentele cu SALVATOR 25 EW se fac in stadiul de buton roz (inainte de inflorirea deplina) si pana la scuturarea petalelor, acestea fiind fenofazele in care marul este cel mai sensibil la instalarea infectiilor primare. In conditii extreme se pot face tratamente cu SALVATOR 25 EW chiar si in timpul infloritului fara a afecta polenizarea si calitatea fructelor. In toate cazurile, produsul se va combina cu un fungicid de contact contra rapanului, cum ar fi MERPAN 80 WDG sau FOLPAN 80 WDG pentru a preveni instalarea rezistentei. Se pot face tratamente si mai tarziu in cursul verii (mai ales contra infectiilor secundare de fainare), dar numai daca anterior nu s-a mai aplicat SALVATOR 25 EW la tratamentele contra rapanului si in alternanta cu produse antioidice de contact (sulf), astfel incat sa se previna instalarea rezistentei.

Samburoase

Spectru de combatere: monilioza (Monilia spp.); doza omologata: 0,075-0,1%; Se aplica tratamente in fenofazele sensibile (inflorit, maturarea fructelor) preventiv sau la aparitia primelor semne de infectie pe flori, lastari sau fructe. Volumul de solutie depinde de inaltimea si densitatea coroanelor pomilor, asigurandu-se o concentratie corespunzatoare de 0,075-0,1%, in functie de momentul tratamentului (preventiv sau curativ) si presiunea de infectie.

Tomate

Spectru de combatere: alternarioza (Alternaria solani); doza omologata: 0,05%; Se aplica tratamente cu volum normal de solutie, tinand cont de gradul de dezvoltare al frunzisului plantelor de cultura, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la aparitia primelor simptome de infectie incipienta sau preventiv, cand vremea este calda si cu umiditate relativ ridicata a aerului.

Vita-de-vie

Spectru de combatere: fainare (Uncinula necator); doza omologata: 0,4 l/ha; Tratamentele se fac in preajma infloritului si pana la compactarea ciorchinilor, asigurand o norma de 0,4 l/ha (de regula in 1000 litri de solutie). Echipamentul de tratare trebuie sa asigure o pulverizare corespunzatoare inclusiv a partilor mai putin expuse ale butucilor de vie (mai ales partea inferioara si ciorchinii).

Pentru a afla mai multe informatii despre aceste produse, dar si despre alte produse, puteti contacta reprezentantul Alcedo din zona dumneavoastra sau consultati site-ul www.alcedoltd.ro, la sectiunea PRODUSE.