Ce soi iscusit de grau va asigura productii sigure si de calitate?

Scris de Echipa Alcedo

Ca in fiecare an, inainte sa puna samanta in pamant, fermierii se intreaba ce soi de grau sa aleaga pentru ferma lor. Pentru cei care isi doresc o productie de calitate, garantata de continutul foarte ridicat de proteina (12,5-14,6%), dar si de calitatatile foarte bune de panificatie, specialistii ALCEDO recomanda soiul BOLOGNA.

INSUSIRI FIZIOLOGICE

  • soi aristat, timpuriu;
  • talia plantelor: redusa (82 cm);
  • boabe de duritate medie si ridicata;
  • tolerant la inghet, posibile efecte pe varfurile frunzelor, fara impact asupra productiei;
  • pretabil pentru diferite tipuri de sol;
  • rezultate bune, chiar si in conditii medii de tehnologie;

TOLERANTA LA BOLI

  • fainare (Erysiphe graminis): tolerant;
  • rugina bruna (Puccinia recondita): mediu sensibil;
  • rugina galbena (Puccinia striiformis): mediu tolerant;
  • fuzarioza spicelor (Fusarium culmorum): mediu tolerant;
  • septorioza (Septoria tritici): mediu tolerant;

INDICI DE CALITATE

  • continut de proteina ridicat: 12,5-14,6%;
  • segment de panificatie: calitate ridicata;
  • potential de productie ridicat, MH > 74 kg/hl;
  • MMB: 28-31 g;

RECOMANDARI TEHNOLOGICE

  • densitatea optima: 450-500 boabe germinabile/mp;
  • perioada optima de semanat: 15-25 octombrie;

BENEFICII

  • garanteaza o productie de calitate printr-un continut foarte bun de proteina (12,5-14,6%) si o calitate exceptionala a acesteia (energie ridicata > 150 W cm 2);
  • ajuta la ridicarea nivelului de calitate al productiei de grau din ferma.