Ce practici agricole trebuie sa adopte fermierii pentru a putea primi bani conform noii Politici Agricole Comune?
Scris de Echipa Alcedo
Pe 25 iunie 2021, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu conform caruia noua Politica Agricola Comuna (PAC) va sprijini tranzitia catre o agricultura durabila.
In comunicatul publicat pe site-ul Comisiei Europene se detaliaza faptul ca noua PAC va recompensa fermierii care vor pune in aplicare practici agricole adecvate, care sa duca la indeplinirea obiectivelor de clima si mediu. Statele membre au obligatia de a aloca cel putin 25% din bugetul lor de sprijin catre ecoscheme, adica in total 48 de miliarde de euro din bugetul platilor directe (mai multe detalii, aici).
Care sunt de fapt aceste practici agricole pe care PAC le-ar putea sprijini?
In perioada 20 mai – 10 iunie 2021, ALCEDO a organizat o serie de 8 evenimente pentru cateva sute de fermieri din toata tara, subiectul principal dezbatut fiind AGRICULTURA CONSERVATIVA si PRACTICILE AGRICOLE pe care noua PAC le-ar putea sprijini financiar.
Asa cum am putut vedea in camp la ferma AGRO FONDINVEST, gazda evenimentului, o mare parte din aceste practici sunt deja adoptate de o parte din fermierii romani.
Prezentarea practicilor a fost facuta de Vicentiu Cremenenau – Presedinte Alcedo si fermier, Gabriela Rizescu – Director Marketing Alcedo, Marian Butoianu – Director Tehnic Alcedo, Ionel Gheorghe si Gabriel Simon – fermieri (dar si reprezentanti de vanzari Alcedo), Constantin Curca si Ciprian Ion – reprezentanti Horsch Romania, Patrick Valmary – consultant agricultura conservativa PV Consult.
Printre cei invitati s-au numarat si Elena Alecu – Inspectoratul de Seminte Calarasi, Constantin Mihalache – Autoritatea Nationala Fitosanitara, Carmen Mincea, Sorin Stefan si Ioan Rosca – reprezentanti ICDPP Bucuresti, Ion Toncea – INCDA Fundulea, Ovidiu Ranta – USAMV Cluj-Napoca.
Mai jos sunt cateva example de astfel de practici:
Cresterea carbonului captat:
- Agricultura conservativa
Agricultura de precizie:
- Planul de gestionare a nutrientilor, utilizarea unor abordari inovatoare pentru a reduce la minimum pierderea nutrientilor, pH optim pentru absorbtia nutrientilor, agricultura circulara
- Cultivarea de precizie a culturilor pentru reducerea pierderilor de inputuri (ingrasaminte, produse de protectie a plantelor)
- Imbunatatirea eficientei irigatiilor
Imbunatatirea gestionarii nutrientilor:
- Punerea in aplicare a masurilor legate de nitrati care depasesc obligatiile de conditionalitate
- Masuri de reducere si prevenire a poluarii apei, aerului si solului cu nutrienti in exces, ar fi prelevarea de probe de sol, daca nu este deja obligatorie
Protejarea resurselor de apa:
- Gestionarea necesarului de apa din culturi (trecerea la culturi cu un consum redus de apa, schimbarea datei de semanare, programe de irigare optimizate)
Agroecologie:
- Rotatia culturilor cu culturi leguminoase
Alte practici benefice pentru sol:
- Benzi de prevenire a eroziunii si plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva vantului
Chiar daca trecerea de la AGRICULTURA CLASICA la AGRICULTURA CONSERVATIVA presupune o perioada de tranzitie, fermierii prezenti au putut vedea care sunt rezultatele intr-o ferma care practica de 5-6 ani AGRICULTURA CONSERVATIVA, dar mai ales ca nu exista un sablon care poate fi aplicat la fel in toate fermele. Adoptarea AGRICULTURII CONSERVATIVE tine de o adaptare permanenta a tehnologiilor si presupune curaj, utilaje si, poate cel mai important, dorinta de a invata.
Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/
Echipa ALCEDO