Ce obligatii presupune GAEC 6 la nivel de exploatatie agricola?

Scris de Echipa Alcedo

Normele de conditionalitate obligatorii, cunoscute sub numele de GAEC-uri, sunt in numar de 9 incepand din 2023, comparativ cu 7 cate au fost pana in 2022. Dintre acestea, azi o sa vorbim despre GAEC 6.

GAEC 6: Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile, continua aplicarea cerintei de eco-conditionalitate GAEC 4: Acoperirea minima a solului – pe timpul iernii, dar intr-o versiune imbunatatita.

In perioada 2014-2022, terenul arabil trebuia sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei. In actuala versiune a GAEC 6, fermierii trebuie sa pastreze terenul acoperit pe cel putin 80% din suprafata arabila a exploatatiei si pe cel putin 50% din suprafata culturilor permanente din exploatatie.

In Romania, perioada cea mai sensibila pentru sol este perioada de vara (15 iunie – 30 septembrie) caracterizata prin temperaturi foarte ridicate, lipsa precipitatiilor, seceta pedologica si atmosferica, alte fenomene meteo extreme, care pot cauza uscarea excesiva a solului si aparitia fenomenelor de eroziune, degradare si desertificare.

Obligatii la nivel de exploatatie agricola:

  • Acoperirea solului se poate asigura prin miristea ramasa dupa recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamna nou infiintate. In intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu exceptia timpului necesar pentru pregatirea terenului si infiintarea noii culturi de cel mult 2 saptamani.
  • In cazul culturilor permanente, acoperirea minima a solului in perioada cea mai sensibila (15 iunie – 30 septembrie) inseamna fasii inierbate intre randuri, mulci sau resturi vegetale pe cel putin 50% din suprafata culturilor permanente din exploatatie.

Cui se adreeseaza GAEC 6?

Tuturor fermierilor care infiinteaza culturi in teren arabil si culturi permanente.

Prin urmare, ALCEDO vine in sprijinul dumneavoastra cu o oferta de culturi de acoperire verzi. Detalii, aici: https://www.sanatateaplantelor.ro/atentie-la-normele-de-conditionalitate-pentru-subventiile-apia-in-perioada-2023-2027-plata-pentru-inverzire/