Ce este de facut cu terenurile dupa recoltarea cerealelor paioase si rapitei (miriste)?

Scris de Echipa Alcedo

Campania de recoltat la cereale paioase s-a cam incheiat in majoritatea zonelor tarii. La fel si la rapita.

Ce e de facut cu aceste terenuri dupa recoltarea culturilor mai sus mentionate, in conditiile in care trebuie sa respectam si prevederile din GAEC 6?

Conform GAEC 6, acoperirea minima a solului se face pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile (15 iunie – 30 septembrie). Fermierii trebuie sa pastreze terenul acoperit pe cel putin 80% din suprafata arabila a exploatatiei. Acoperirea solului se asigura prin miristea ramasa dupa recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamna nou infiintate. In intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu exceptia timpului necesar pregatirii terenului si infiintarii noii culturi (cel mult 2 saptamani). Din punct de vedere tehnologic miristea astfel rezultata trebuie “intretinuta”, combatandu-se buruienile, prin aplicarea unor erbicide pe baza de glifosat.

Se poate alege una din formulele ROUNDUP CLASSIC PRO, ROUNDUP ENERGY SAU ROUNDUP EXTRA sau NASA, aplicat in functie de gradul de imburuienare in doza de 1,5-5 l/ha.

Atentie! Pentru o eficacitate cat mai buna se recomanda adaugarea unuia din adjuvantii: HURRICANE (0,1 l/ha) sau SILWET STAR (0,1 l/ha).