Bani nerambursabili pentru tinerii fermieri

Scris de Echipa Alcedo

baniIn februarie 2015 va fi deschisa sesiunea pentru tinerii fermieri, care vor putea obtine pana la 50.000 de euro nerambursabili pentru a dezvolta afaceri la tara.

O masura pe care o avem in vedere este cea care ne va permite sa contribuim la intinerirea fortei de munca din agricultura, respectiv masura pentru tinerii fermieri, prin care acestia vor beneficia de fonduri europene nerambursabile in valoare de 50.000 de euro”, a declarat Daniel Constantin.

Cum, pentru multi fermieri acoperirea cofinantarii este dificil de realizat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat ca bancile care vor dori sa intre in proiecte cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura prin PNDR vor trebui sa isi schimbe atitudinea.

Principala problema este partea de cofinantare. Pentru viitorul PNDR, trebuie sa identificam noi facilitati de finantare pentru fermieri. Cred ca vom fi mai stricti din 2015, cand vom deschide noile sesiuni si cred ca vom da posibilitatea si IFN-urilor sa elibereze acele scrisori de confort”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Seful de la Agricultura a precizat ca numeroase banci au eliberat scrisori de confort beneficiarilor PNDR, insa nu au mai acordat si creditele necesare cofinantarii proiectelor derulate cu fonduri europene, desi se semnasera contractele de finantare nerambursabila. In acest context, MADR are in vedere inasprirea conditiilor de acceptare a institutiilor de credit care doresc sa incheie acorduri cu agentiile de finantare, astfel incat acestea sa fie obligate, nu doar sa elibereze scrisorile de confort, dar sa dea si creditele aferente cofinantarii.

In plus, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii in vederea acoperirii contributiei bugetului de stat la Programul National de Dezvoltare Rurala. Valoarea cumulata a imprumutului este de 300 milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru cofinantarea proiectelor finantate prin PNDR.

sursa: stiriagricole.ro