Avansurile la subventii, in conturile fermierilor

Scris de Echipa Alcedo

euro- curs valutarPana la sfarsitul acestei saptamani, fermierii vor primii in cont avansurile la subventii, banii urmand a fi recuperati de stat anul incepand de anul viitor din fondurile Comisiei Europene. Actiunea de plata a avansurilor la subventii catre fermieri este in plina desfasurare, reprezentantii APIA anuntand ca pana in prezent au fost achitate 510 milioane de euro.

Intreaga suma pe care agentia o are disponibila pentru plata acestor avansuri este de 680 de milioane de euro, care vor ajunge la peste un milion de fermieri ce s-au aratat interesati pentru obtinerea de subventii. Agentia de Plati si Interventie in Agricultura vireaza in conturile agricultorilor cate 79 de euro pentru fiecare hectar aflat in exploatatie, iar restul banilor urmeaza sa fie achitati in prima parte a anului viitor.

Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern privind stabilirea pentru acest an a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, platile care se acorda pentru anul 2014 in sectorul vegetal, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, se fac in cadrul urmatoarelor scheme:

  1. a) schema de plata unica pe suprafata – cuantum maxim 156,89 euro/ha;
  2. b) schema de plata separata pentru zahar – cuantum maxim 379,17 euro/ha;
  3. c) schema de plata specifica pentru orez din zonele defavorizate, altele decat zona montana – 300,00 euro/ha.

Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2014.

sursa:agroromania.manager.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.