Atentie la Sclerotinia sclerotiorum, cea mai pagubitoare boala a florii soarelui!

Scris de Echipa Alcedo

Atunci cand plantele au cosmaruri, viseaza la Sclerotinia sclerotiorum! Putregaiul alb al florii soarelui (Sclerotinia sclerotiorum) este poatea cea mai cunoscuta si, totodata, cea mai pagubitoare boala a acestei culturi, in unele cazuri inregistrandu-se pierderi de pana la 90%.

Ploile din ultima perioada, alaturi de temperaturile ridicate care s-au inregistrat, au creat conditii favorabile pentru dezvoltarea agentilor fitopatogeni si aparitia bolilor. Primele simptome ale putregaiului alb apar inca din primele faze de vegetatie ale florii soarelui: pete galben-brune se pot observa pe tulpina, inconjurand-o, iar tanara plantuta putrezeste si moare.

Pentru a evita atacul acestui patogen, dar nu numai, si pentru a obtine maxim de siguranta, se recomanda aplicarea preventiva a fungicidului COMET. Pentru cultura de floarea soarelui se pot aplica maxim 2 tratamente, la un interval de 21 zile intre tratamente. Momentul de aplicare recomandat este BBCH 16-51, adica de la stadiul de 6-8 frunze pana la stadiul de “stea” (capitul 2-3 cm diametru). Aplicarea se poate face cu echipament de stropire cu inaltime normala.

In plus, COMET combate si alternarioza (Alternaria helianthi), patarea bruna si frangerea tulpinilor (Diaporthe helianthi) si patarea neagra (Phoma macdonaldii), doza omologata fiind de 0,5 – 1 l/ha.

Pe langa efectul fungicid, COMET, care contine o strobilurina, imbunatateste eficienta cresterii plantelor si creste toleranta la stres, contribuind la cresterea productiei de floarea soarelui.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO