Atentie la rapita dupa rasarire! Buruienile, bolile si daunatorii stau la panda!

Scris de Echipa Alcedo

O problema deloc de neglijat imediat dupa rasarire (in functie de conditiile din toamna) este atacul puricilor cruciferelor (Psylliodes spp.), iar daca atacul survine imediat dupa rasarire si nu se intervine, tinerele plantute de rapita nu au nicio sansa si pot fi distruse. In acest caz, va recomandam 2 insecticide din portofoliul iscusit de la Alcedo, insecticidele Karis 10 CS (lambda cihalotrin 100 g/l), in doza de 0,05-0,075 l/ha sau Faster Gold (lambda cihalotrin 50 g/l), in doza de 0,1 l/ha.

Chiar daca s-a efectuat erbicidarea in preemergenta, pe foarte multe sole rapita urmeaza dupa o cereala paioasa, in special graul. In acest caz, in mod sigur vor fi probleme cu samulastra de grau, fapt pentru care va recomandam aplicarea unui graminicid din protofoliul produselor iscusite de la Alcedo, respectiv Leopard 5 EC (quizalofop-P-til 50 g/l), in doza de 0,7 l/ha sau Rango (quizalofop-P-tefuril 40 g/l), in doza de 0,75 l/ha. Odata cu samulastra sunt combatute si buruienile graminee care rasar inca din toamna.

Daca daunatorii si buruienile pot pune in pericol cultura de rapita infiintata in toamna, nici bolile nu se lasa mai prejos. In toamna, boala cea cea mai frecventa este putregaiul uscat/negru, produs de Phoma lingam, frecventa bolii fiind cu atat mai mare cu cat umiditatea este ridicata. Pentru siguranta culturilor, va recomandam sa aplicati fungicidul Salvator 25 EW (tebuconazol 250 g/l), in doza de 0,5 l/ha.

Pentru mai multe informatii despre aceste produse, va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra agricola sau ramaneti conectati la intreaga oferta ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicatiei ALCEDO pentru fermieri iscusiti, disponibila acum din AppStore sau Google Play: http://aplicatia.alcedoltd.ro/

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.