Atentie la patarea rosie a frunzelor de samburoase

Scris de Echipa Alcedo

Polystigma rubrumPentru cei ce detin plantatii de prun, cais, piersic, migdal, cires si visin, ii informam ca in primavara, acestea pot fi atacate de patarea rosie a frunzelor de samburoase. Va aducem in atentie aceasta boala pagubitoare deoarece una din metodele foarte eficace de distrugere a rezervelor de spori de rezistenta ai ciupercii este realizarea unui tratament cu produse fungicide inainte de desfrunzire, care are loc in aceasta perioada.

Patarea rosie a frunzelor de samburoase este o boala frecventa in toate livezile de samburoase, aparand agresiv indeosebi in primaverile umede. In timpul vegetatiei, agentul patogen poate produce un numar mare de generatii, de picnidii, cu picnospori ce dezvolta infectiile secundare si se pot mentine, ori transmite de la un an la altul prin resturile vegetale ramase pe sol, cu precadere in livezile neingrijite sau batrane.

Desi produce mari neajunsuri plantatiilor de samburoase (indeosebi prunului, ciresului, visinului si migdalului) este tratata cu usurinta de cultivatori ceea ce a dus la o rezerva biologica considerabila de germeni infectiosi ai ciuperciiPolystigma rubrum.

Produse chimice recomandate de ALCEDO pentru prevenirea si combaterea ciupercii Polystigma rubrum la samburoase:

Produsul Doza/conc. Spectru de actiune
ALCUPRAL 50 PU 0,2% (2 kg/ha) patarea rosie a frunzelor de prun, ciuruirea frunzelor, monilioza
BRAVO 500 SC 0,15% patarea rosie a frunzelor de prun, monilioza
DITHANE M-45 0,2% patarea rosie a frunzelor de prun
FOLPAN 80 WDG 0,2% (2 kg p.c./1000 l apa/ha) patarea rosie a frunzelor de prun, ciuruirea frunzelor
SIGNUM 0,05% (0,5 kg/ha) patarea rosie a frunzelor de prun, monilioza