Atentie la pagubele produse de buruienile graminee in culturile de grau!

Scris de Echipa Alcedo

Pallas-75-WGPrintre cele mai importante buruieni monocotiledonate din culturile de grau se numara Apera spica-venti (Iarba vantului), Avena fatua(Odosul/Ovazul salbatic) si Bromus spp. (Obsiga secarii), iar dintre cele dicotiledonate Galium aparine (Turita), Matricaria spp. (Musetel), Veronica spp. (Doritoare) si Capsela bursa-pastoris (Traista ciobanului). Solutia oferita de compania Dow AgroSciences estePallas 75 WG (7,5 % piroxsulam + 7,5% cloquintocet-mexil, safener), erbicid sistemic pentru combaterea buruienilor graminee si a celor cu frunza lata din culturile de grau.
Pallas 75 WG se asimileaza foliar, dar prezinta si un efect rezidual de scurta durata in sol, pentru buruienile nou aparute, in functie de specie si conditiile de mediu. Cresterea buruienilor este stopata imediat dupa aplicare, simptomele vizibile se observa la 3-4 zile de la aplicare, iar combaterea toata in 2-3 saptamani.
Pallas 75 WG poate fi aplicat de la stadiul de 2-3 frunze pana la stadiul de 2-3 internodii. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, se recomanda sa se erbicideze atunci cand buruienile sunt in crestere activa. Combaterea este influentata de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere fiind mai usor de controlat. Temperatura optima de aplicare este intre 8-25 grade Celsius, dar tratamentele pot fi facute incepand cu 5 grade Celsius. In acest caz, aparitia simptomelor de combatere este mai lenta, dar controlul final nu este afectat. Pallas 75 WG se degradeaza rapid in sol si nu prezinta pericol pentru cultura postmergatoare.
In tabelul de mai jos, gasiti dozele pentru care este omologat:

Cultura Buruieni tinta Doza
Grau Buruieni monocotiledonate (Apera spica venti) 110 g/ha + 0,5 l/ha adjuvant
Grau Buruieni monocotiledonate (Apera spica ventiAvena fatua, Bromus spp.) si dicotiledonate (Matricaria spp, Galium aparine, Veronica spp,Viola arvensis, Vicia sativa, RaphanusCapsela bursa pastorisSinapisGeranium etc.) Monocotiledonate – inainte de infratire; Dicotiledonate anuale 4-6 frunze 250 g/ha + 0,5 l/ha adjuvant

Material si foto – Dow AgroSciences