Atentie la daunatorii rapitei, in special gargarita tulpinilor care va poate lasa fara cultura!

Scris de Echipa Alcedo

Desi suntem in luna februarie, temperaturile sunt de primavara atat ziua cat si noaptea. In aceste conditii daunatorii s-au trezit din hibernare, inclusiv gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi). Din pacate temperaturile vor fi ridicate cam pe toata luna, ceea ce face ca acesti daunatori sa-si reia ciclul biologic.

In aceste conditii, pentru depistarea gargaritei tulpinilor, va recomandam sa utilizati capcane lipicioase si sa monitorizati zilnic intre orele 10:00 si 12:00 culturile de rapita. La aparitia a 3 pana la 5 daunatori, efectuati un tratament de combatere cu un insecticid piretroid de sinteza, cum este FASTER DELTA (0,3 l/ha) care, pe langa gargarita tulpinilor de rapita, combate si alti daunatori, asa cum este viespea rapitei.

Insa, pentru o perioada mai lunga de control, va recomandam MOSPILAN 20 SP in doza de 0,150 kg/ha + FASTER DELTA, in doza de 0,3 l/ha, in asocierea cu unul din adjuvantii VITAL 90 (250 ml in 250 l apa), HURRICANE (125 ml in 250 l apa) sau SILWET STAR (125 ml in 250 l apa).

Si daca tot interveniti in sola, nu este rau sa aplicati si un erbicid pentru combaterea buruielilor, in special a celor cu frunza lata, asa cum este KORVETTO, in doza de 1 l/ha.