Atentie la carenta de molibden si bor, in culturile de mazare si soia

Lipsa microelementelor de bor si molibden poate afecta nivelul recoltei la culturile de mazare si soia. Aceste deficiente pot fi inlaturate, in special prin tratamente foliare preventive sau curative, folosind FoliMAX Molibden 0,5-0,9 l/ha in tank mix cu FoliMAX Boron Plus 0,5-1,0 kg/ha, FoliMAX BorON MIX 0,5-1,0 kg/ha sau FoliMAX Bor 21 FS in doza de 1,0-1,5 kg/ha.

Deficienta de molibden apare pe soluri cu pH cuprins intre 4,7-8,0, carenta pe aceste soluri manifestandu-se la o paleta mai larga de culturi printre care cele mai sensibile sunt: floarea-soarelui, mazarea, fasolea, soia, lucerna, graul, porumbul, sortul, precum si unele soiuri de vita de vie, in special cele rosii.

In afara de ingalbenirea plantelor, aparitia de necroze sau deformari ale plantelor, deficienta de molibden determina la leguminoasele pentru boabe o scadere a rezistentei plantelor la atacul patogenilor, in special al celor ce determina aparitia fainarii si a antracnozei.

Rezultatele cercetarilor au scos la iveala faptul ca molibdenul aplicat foliar provoaca denaturarea proteinelor si afecteaza negativ enzimele litice si toxinele produse de fitopatogenii neselectivi, inclusiv pe cei de Colletotrichum lindemuthianum, responsabili cu producerea antracnozei.

Astfel, contactul conidiilor de Colletotrichum lindemuthianum cu solutia de fertilizant FoliMAX Molibden duce la afectarea viabilitatii acestora, impiedicand penetrarea tesutului gazda si prin urmare, duce la scaderea severitatii manifestarii antracnozei, ca efect indirect.

De asemenea, molibdenul este microelementul responsabil pentru formarea nodozitatilor si fixarea azotului.

Informatii furnizate de Cristian Urzica

Fertinova SRL

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.