Atentie la buruiana Ambrosia: Este periculoasa pentru culturile agricole, dar mai ales pentru sanatatea oamenilor!

Scris de Echipa Alcedo

ambrosia-artemisiifoliaO “noua” buruiana este tot mai prezenta in peisajul romanesc. Este vorba despre Ambrosia artemisiifolia (A. elatior), din familia Compositae (Asteraceae), denumita popular iarba parloagelor sau floarea pustiei, o buruiana invaziva, originara din America de Nord. Planta este robusta, de 20-90 cm inaltime, cu radacina pivotanta, tulpina erecta, puternic ramificata, frunze compuse, dublu penate, pe fata verde inchis, pe dos suriu-verzi. A fost introdusa in Europa cu diferite cereale, fiind semnalata pentru prima data in 1863 in Germania, iar in Romania a fost observata pentru prima data in 1910, la Orsova. Daca in trecut, buruiana era prezenta, in principal in zonele lasate in paragina (de aici si denumirea populara: iarba de parloaga) cum ar fi  marginea drumurilor si a cailor ferate, pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant escavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, mai nou, buruiana este intalnita si in culturile agricole, in special floarea-soarelui si cereale, in zonele din vestul si sudul tarii. Inflorirea are loc in perioada august-septembrie. Din pacate, polenul acestei plante provoaca alergii, foarte des intalnite in aceasta perioada. Cel mai evident si mai deranjant simptom este rinoreea, care se manifesta prin scurgeri nazale apoase, chinuitoare, ce dureaza intre 2-3 saptamani, asociate cu stranut in rafala si senzatie de nas infundat, prurit nazal si prurit ocular. De asemena, la nivelul ochilor apare o roseata, lacrimare si umflarea pleoapelor. In cazul astmaticilor, polenul acestei buruieni  poate declansa tuse si crize de astm. Toate aceste simptome produc pacientului oboseala, somnolenta profunda si scaderea randamentului in activitatile cotidiene.
In multe tari din Europa si in SUA se fac eforturi sustinute pentru a opri raspandirea acestei plante, raspunzatoare de alergii. In Romania nu exista, deocamdata, o legislatie care sa protejeze persoanele alergice si sa opreasca raspandirea acestei buruieni.
Si ca orice buruiana “care se respecta”, nu orice erbicid o poate combate. In acest context, este importanta utilizarea erbicidelor pe baza de imazamox (exemplu: PULSAR 40, LISTEGO) sau florocloridon (RACER 25 EC), erbicide care se utilizeaza in culturile de floare-soarelui. O solutie pentru eradicarea acestei buruieni este si toaletarea solelor, o practica pe care multi agricultori o ignora.
Pentru terenurile necultivate, margini de drumuri, terasamente de cale ferata, o solutie ar fi  erbicidele totale, pe baza de glifosat sau cosirea, de preferat inaintea infloririi, evitandu-se astfel  aparitia polenului raspunzator  de  alergii.

Echipa ALCEDO