Atentie la bolile care “pandesc” samanta de cereale paioase in sol!

Scris de Echipa Alcedo

Daca ieri am discutat despre importanta efectuarii tratamentului semintei de cereale paioase cu un insecticid, astazi vorbim despre care sunt bolile care se transmit prin samanta si sol, ce efecte negative pot avea asupra culturilor, dar si cum putem preveni aparitia lor.

In conditii de mediu favorabile, prin semintele de cereale se transmit numerosi agenti patogeni. La soiurile sensibile si in absenta unor tratamente cu fungicide, poate fi afectata considerabil densitatea plantelor la rasarire, calitatea spicelor si capacitatea de productie.

Cei mai raspanditi agenti patogeni care se transmit prin samanta si sol apartin genurilor Fusarium, Septoria, Ustilago si Helminthosporium, iar cei mai periculosi sunt cei din genul Tilletia, care produc malura comuna. Gradul de infectare la nivelul spicului poate ajunge la 70-80%, rezistenta la ger si seceta este diminuata foarte mult, iar pierderile de productie pot ajunge pana la 40-50%.

Cu ce produse ne putem proteja samanta de cereale paioase?

AMIRAL PROFFY 6 FS

  • este un produs sistemic ce actioneaza preventiv si curativ asupra unui spectru larg de agenti fitopatogeni care se transmit prin seminte si/sau sol;
  • este omologat la grau, orz, orzoaica, triticale si secara in doza de 0,5 l/t de samanta;
  • este un fungicid iscusit consacrat, fabricat in Romania, ce beneficiaza de o formulare moderna.

AMIRAL NEO

  • este un fungicid sistemic, cu proprietati protective si curative;
  • este omologat la grau in doza de 1 l/t si la orz 1,33 l/t samanta;
  • are o eficacitate dovedita in combaterea unui spectru larg de boli transmise prin samanta si/sau sol.