Atentie la aparitia mustelor si afidelor la culturile de cereale paioase!

Scris de Echipa Alcedo

Dupa vremea din ultimele zile, mai ales in sudul tarii, cand sau inregistrat temperaturi ziua chiar si de vara, mult peste 20 0C, iar noaptea in jur de 10 0C, in mod sigur isi vor face aparitia afidele, in special in culturile de grau si orz, dar si atacul larvelor de musca cerealelor, mai ales acolo unde samanta a fost tratata doar cu fungicid.

La o vizita in camp se pot observa plantele atacate de larvele de musca cerealelor: frunza centrala a acestora este ofilita, iar daca este smulsa se desprinde cu usurinta. Pentru o identificare mai exacta se poate indeparta ultima frunza (ingalbenita sau uscata), iar la baza tulpinii se depisteaza larva.

De asemenea, si afidele sunt destul de usor de vazut pe frunze, cu conditia sa se respecte cateva reguli de observatie:

  • sa se monitorizeze in special zonele cu risc de aparitie;
  • sa se caute prezenta afidelor pe serii de cate 10 plante, la 5 randuri distanta;
  • sa se realizeze monitorizarea in cele mai calde ore ale zilei (in conditii de frig si ploaie, afidele sunt mai greu de observat deoarece sunt pozitionate in insertia frunzelor).

In portofoliul de produse iscusite gasiti FASTER DELTA si FASTER MAGNUM, insecticide omologate pentru combaterea afidelor, dar si FASTER GOLD 50 EC, omologat atat pentru combaterea afidelor, cat si a larvelor de musca cerealelor.