Atentie la afide si la mustele cerealelor care ataca culturile de cereale paioase in aceasta toamna! Pierderile pot fi substantiale, daca nu se trateaza!

Dupa o vara foarte secetoasa, a venit si un septembrie la fel de secetos. Niciun strop de ploaie, in majoritatea regiunilor tarii, sudul tarii fiind cel mai afectat. A venit octombrie cu ceva ploi, dar tot cu temperaturi ridicate si se pare ca si noiembrie va fi la fel, cel putin pana prin 20 noiembrie. Ce inseamna asta? Atac puternic de daunatori, in special afide, mustele cerealelor, dar si alti daunatori!

Afidele apar sub forma de colonii pe frunze si tulpini, pe care le inteapa si absorb sucul celular, plantele nu se mai dezvolta, zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc. Afidele sunt si vectori pentru virozele care produc piticirea si ingalbenirea plantelor, fenomenul fiind deosebit de periculos, mai ales la orz. In ultimii ani, din cauza toamnelor tot mai calde si lungi, pagube importante au provocat si mustele cerealelor. In cazul mustelor cerealelor, larvele sunt cele care dauneaza plantele de grau, fie toamna devreme, fie primavara. Cu exceptia mustei de Hessa (Mayetiola destructor), nu exista deosebiri foarte mari intre larvele diferitelor specii de muste. Tocmai de aceea, sunt denumite generic „complexul de muste daunatoare ale cerealelor de toamna”. Atacul mustelor are loc cand plantele au 2-3 frunze, fiind afectat mugurele de crestere. Plantele atacate au frunza centrala ingalbenita, iar daca este smulsa, se desprinde usor. Plantele atacate fie pier, fie supravietuiesc, dar sunt slab dezvoltate, avand baza tulpinii ingrosata si o infratire exagerata.

De aceea, va recomandam ca imediat dupa rasarirea culturilor sa nu ezitati sa faceti vizite in camp si, imediat ce semnalati aparitia afidelor, mustelor cerealelor sau a altor daunatori, sa interveti rapid cu un insecticid.

In portofoliul iscusit de la ALCEDO gasiti trei insecticide din categoria piretroizilor, care combat atat afidele, cat si mustele cerealelor, respectiv: FASTER DELTA (0,3 l/ha), FASTER GOLD 50 EC (0,1 l/ha) si KARIS 10 CS (0,050 l/ha).

Pentru mai multe informatii despre aceste produse, va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra agricola sau ramaneti conectati la intreaga oferta ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicatiei ALCEDO pentru fermieri iscusiti, disponibila acum din AppStore sau Google Play: http://aplicatia.alcedoltd.ro/

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.