Atentie fermieri! A aparut viespea rapitei

125004 Larve der Kohlrübenblattwespe (Athalia rosae). Turnip sawfly larva (Athalia rosae).

Nu neglijati efectuarea tratamentelor asupra acestui daunator

Asa cum va atentionam si in editiile trecute ale newsletter-ului nostru, in aceasta perioada cultura de rapita poate fi atacata de numerosi daunatori, cel mai important fiind viespea rapitei (Athalia rosae). Din pacate, acest daunator, deja si-a facut prezenta in zona de sud a tarii. Dupa cum anunta meteorologii, vor urma zile calduroase, ceea ce va face ca larvele acestui daunator sa produca pagube in culturile de rapita. Atentie! In aceasta perioada, plantele de rapita sunt in stadiul de 4-6 frunze, iar un atac puternic ar putea provoca pagube majore, daca nu s-ar interveni.

Cateva informatii despre viespea rapitei…

Viespea rapitei (Athalia rosae) are doua generatii pe an. Larvele din generatia a II-a se dezvolta in cursul lunilor august-septembrie, iar la inceputul lunii octombrie, larvele migreaza in sol pentru iernare. Cum recunoastem larvele? Ei bine, larvele de Athalia rosae, la completa dezvoltare, au corpul de 15-18  mm lungime, glabru, cenusiu pe partea dorsala si cenusiu verzui pe laterale. Capul este mic, rotund si negru. Antenele sunt formate din 3 articule scurte. Picioarele toracice sunt formate din 5 articule de culoare neagra.

Cum combatem atacul de Athalia rosae?

Pentru a combate atacul de Athalia rosae, ALCEDO va recomanda aplicarea insecticidului FASTER GOLD 50 EC. Acest produs este a doua denumire comerciala a lui LAMDEX 5 EC, si are ca substanta activa lambda-cihalotrin. Despre acest insecticid trebuie sa stiti ca se poate aplica si cand temperaturile sunt mai ridicate, fara ca efectul de combatere sa se diminueze. Retineti! FASTER GOLD 50 EC actioneaza asupra organismelor tinta atat prin contact, cat si prin ingestie, avand si efect rezidual de lunga durata. Pentru a combate Athalia rosae, doza recomandata este de 0,2 l/ha. Un alt insecticid care se poate utiliza in combaterea acestui daunator este si MOSPILAN 20 SP. Acesta are ca substanta activa acetamiprid, actionand extrem de rapid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a insectelor (ou- larva- adult). In plus, acest insecticid nu dauneaza plantelor, are toxicitate scazuta pentru oameni, nu afecteaza insectele, pestii sau pasarile. Nu este influentat de temperatura si ramane activ pana la 3 saptamani, economisind timp si energie pentru fermieri. Doza recomandata este de 0,150 kg/ha.

Asadar, daca sunteti interesati sa achizitionati aceste produse, va recomandam sa contactati reprezentantul de vanzari ALCEDO, din zona dvs. sau sa consultati site-ul www.alcedoltd.ro.

Echipa ALCEDO

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.