Atentie fermieri: A aparut ghidul ce va ajuta sa utilizati in siguranta PPP-urile

Scris de Echipa Alcedo

erbicidePe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a fost publicat “Ghidul pentru utilizarea in siguranta a produselor de protectia plantelor (PPP)” privind Ecoconditionalitatea, editia 2016. Acesta este cel mai important ghid din domeniul agriculturii, ce indruma fermierii catre o agricultura corecta. El sintetizeaza aspectele privind normele de ecoconditionalitate, respectiv utilizarea si depozitarea in siguranta a produselor de protectie a plantelor, punand accent pe necesitatea respectarii normelor de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national.
Ecoconditionalitatea este un mecanism care conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si de la bugetul national (plati directe, ajutoare nationale tranzitorii, plati compensatorii pentru dezvoltare rurala si anumite masuri de piata), si pentru respectarea unor norme (cerinte) obligatorii, referitoare la urmatoarele domenii: mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor si bunastarea animalelor, precum si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu. Ghidul are 3 capitole, impartite in 54 de pagini si poate fi descarcat accesand link-ul http://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate-in-domeniul-fitosanitar.html.
Nerespectarea normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata a cererii de sprijin, pe unul sau mai multi ani, dupa caz.
Echipa ALCEDO