Are Bruxelles-ul studii corecte ca intr-adevar neonicotinoidele sunt periculoase?

Scris de Echipa Alcedo

albina - neonicotinoideDecizia privind restrictionarea neonicotinoidelor, pe care Romania trebuie sa o respecte, ridica foarte multe semne de intrebare. Asistand la conferinta ELEC, ne-am dat seamna ca nu e de mirare, cand aceste decizii sunt luate de oamenii politici, fara pregatire in domeniu, dar atotstiutori, fara sa aiba argumente stiintifice, si fara sa tina cont de pierderile pe care le genereaza deciziile lor.

Numai la nivelul Romaniei, restrictionarea neonicotinoidelor poate aduce pierderi de peste 5 miliarde de euro intr-un an agricol. Sunt acesti oameni politici pregatiti sa raspunda personal pentru aceste pagube? Este Bruxelles-ul pregatit sa compenseze aceste pierderi? Este romanul capabil sa scoata mai multi bani din buzunar pentru hrana, cand si asa salariul i se duce, in mare parte, doar pe mancare? A avut Bruxelles-ul o discutie corecta, cu agrumente stiintifice cu toate partile implicate: fermieri, apicultori, cercetatori? Au fost fermierii si apicultorii romani invitati? Are Bruxelles-ul studii corecte ca intr-adevar neonicotinoidele sunt periculoase? Daca da, sa le prezinte si sa vina in acelasi timp cu solutii de inlocuire, pentru ca nu poti sa renunti peste noapte la o veriga tehnologic` de baza in agricultura performanta. Asta ar insemna sa-ti tai singur craca de sub picioare.

Stie Bruxelles-ul  ca solutiile tehnice alternative la tratamentul semintei cu neonicotinoide sunt de 10-20 ori mai scumpe, asigura o protectie la daunatori foarte, foarte scazuta si au efecte mult mai grave asupra albinelor si impicit asupra mediului? Are Bruxelles-ul o solutie de inlocuire a neonicotinoidelor ca tratament samanta care sa asigure competitivitatea agriculturii europene? Recunoaste Bruxelles-ul ca principala problema legata de scaderea familiilor de albine are drept cauza parazitii precum varroa? Stie Bruxelles-ul ca sunt necesare masuri sanitar-veterinare ca si cele pentru comertul cu materialul genetic, care sa restrictioneze comertul cu albine, o alta cauza majora a scaderii populatiei de albine? Crede Bruxelles-ul ca fermierii sunt nepregatiti si nu recunosc importanta albinelor pentru viata pe pamant?

Si lista de intrebari poate continua, insa cu siguranta la mai toate raspunsul este negativ. Fermierilor romani nu le ramane decat sa isi pregateasca butoaiele, pentru ca o sa curga miere, de nu o sa mai aiba unde s-o puna.

sursa: Sanatatea plantelor