ANSVSA, ANPC si Agentia Nationala Fitosanitara s-ar putea uni intr-o singura structura

Scris de Echipa Alcedo

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si Agentia Nationala Fitosanitara (ANF din cadrul MADR) ar putea fi reunite intr-o singura structura. Decizia infiintarii unui Departament Veterinar pentru Siguranta Alimentelor si Protectia Consumatorului (DVSAPC), asa cum exista si in alte state europene, se afla deja pe masa de lucru a primului ministru Victor Ponta.

Unificarea ANSVSA, ANPC si ANF ar insemna ca va exista o singura institutie, reducandu-se, astfel, birocratia si numarul de entitati de control pe intregul lant alimentar si controale unice de piata. Numarul de posturi din noua structura formata va fi cu cel putin 10% mai mic decat cel existent acum in cele trei entitati, cumulat. O alta economie la bugetul de stat va fi reprezentata de reducerea numarului de sedii teritoriale, cu cheltuielile aferente functionarii lor, se arata in documentul oficial.

Initiatorii demersului au solicitat ca persoana insarcinata sa preia noul departament sa beneficieze de o pozitie cu rang de ministru, aceasta fiind singurul mod in care va putea reprezenta direct Romania si va putea discuta/negocia de la egal la egal cu oficialii de la Comisia Europeana toate aspectele legate de protectia intereselor consumatorilor din tara noastra.

sursa: agrointel.ro