Analizele de sol ar putea deveni obligatorii!

Scris de Echipa Alcedo

pamantDe curand, mai multi deputati au depus o propunere legislativa privind protectia mediului. Propunerea are in vedere introducerea obligativitatii efectuarii de catre fermieri a analizelor de sol. Daca propunerea legislativa va trece, agricultorii nu vor mai putea sa mai administreze ingrasaminte chimice daca nu detin un program de fertilizare bazat pe analizele chimice ale solului.

Aceasta restrictie vine ca urmare a faptului ca fermierii romani nu sunt preocupati sa efectueze analize de sol. Daca nu se efectueaza analize chimice ale solului, efectul poluant va fi determinat in principal de cantitatile de ingrasaminte excesiv utilizate, cu mult peste cele necesare.

Precizam ca folosirea abuziva a ingrasamintelor chimice are urmatoarele efecte negative: modifica circuitul biogeochimic al azotului si fosforului, inhiba sau blocheaza reciclarea substantelor organice si a humusului, produce poluarea apelor subterane si de suprafata.

Pentru cei dintre dumneavoastra care doriti sa aflati cat de fertil este pamantul pe care-l munciti, va reamintim ca la Herasti, judetul Giurgiu, compania ALCEDO a pus bazele unui laborator de analize agrochimice, unde puteti efectua analize precum: N, P, K, Ca, Mg, pH, conductivitate electrica, humus si textura. Mentionam ca procedura de lucru este una destul de simpla: fermierul trimite probele catre laborator direct sau prin intermediul directorilor de vanzari ALCEDO, probele sunt analizate apoi i se transmite fermierului fisa cu rezultatele analizelor, interpretarea rezultatelor si, ce este mai important, recomandarile de fertilizare.