Amnistie fiscala pentru fermierii care nu au inregistrat venituri in 2013 din cauza calamitatilor

Scris de Echipa Alcedo

Daniel ConstantinMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat marti la Palatul Parlamentului ca producatorii agricoli, persoane fizice, care, in 2013, nu au obtinut niciun venit din cauza calamitatilor naturale, vor avea parte de amnistie fiscala, conform deciziei luate de Ministerul de Finante.

Vreau sa salut initiativa pe care Ministerul de Finante a avut-o, prin care persoanele fizice care nu au inregistrat venituri in anul 2013 pentru ca au fost calamitati, dar trebuiau conform legislatiei in vigoare sa plateasca un impozit la norma de venit, vor avea o amnistie fiscala, deci nu vor mai trebui sa plateasca acele sume, iar de acum inainte, legislatia va fi foarte clara – cei care nu au inregistrat venituri, nu pot sa plateasca impozit pe norma de venit”, a spus ministrul Constantin.

Gradul de calamitate se dovedeste cu documentul emis de autoritatea competenta, in conditiile legii. Fiscul va emite decizia de anulare a impozitului si, dupa caz, a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, chiar daca impotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu cai de atac.

Impactul bugetar estimat pentru aceasta scutire acordata agricultorilor este de 5,22 milioane lei (1,16 milioane de euro) in acest an. Producatorii agricoli care au efectuat plata creantelor fiscale anulate, au dreptul la restituirea sumelor achitate.

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole, inclusiv a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

sursa: agerpres.ro