Americanii investesc bani grei pentru a imbunatati conditiile de viata ale polenizatorilor Bolile si pierderea diversitatii genetice,”vinovate” de scaderea populatiilor de albine

Scris de Echipa Alcedo

albineBBC informeaza ca autoritatile americane au hotarat sa investeasca 8 milioane de dolari in masuri de ameliorare a conditiilor de viata ale albinelor, dupa ce iarna trecuta efectivele de albine din SUA au scazut cu 23%. Potrivit specialistilor americani, scaderea populatiilor de albine ar putea fi pusa pe seama pierderii diversitatii genetice, dar si a hranei neadecvate, a unor boli si a infestarii cu acarieni.

Acest plan de combatere a fost anuntat in urma cu doua saptamani de insusi presedintele, Barack Obama si va fi implementat de Agentia pentru Protectia Mediului si de Departamentul american al Agriculturii. Un grup de lucru la nivel guvernamental va elabora, in termen de sase luni, o strategie de combaterea a scaderii populatiilor de albine si de alte insecte polenizatoare, analizand toti factorii care duc la scaderea acestora. Grupuri de ecologisti l-au criticat pe liderul de la Casa Alba ca nu a actionat direct, prin masuri radicale impotriva unor produse fitosanitare din clasa neonicotinoidelor, insa potrivit autoritatilor americane nu exista date stiintifice ca folosirea acestor produse in agricultura ar duce la declinul populatiilor de polenizatori.

Autoritatile au anuntat si o finantare pentru ferme din cinci state americane – Michigan, Minnesota, Dakota de Nord, Dakota de Sud si Wisconsin, pentru imbunatatirea conditiilor de mediu pentru albine.

Informam ca aceste actiuni sunt extrem de importante pentru americani, avand in vedere ca un sfert dintre alimentele consumate de americani, incluzand merele, morcovii si fructele de avocado, se bazeaza pe polenizare.

sursa: bbc.com