Americanii au facut noi studii: Neonicotinoidele nu afecteaza albinele!

Scris de Echipa Alcedo

albina - neonicotinoideDe curand, cercetatorii americani au realizat noi studii privind impactul produselor din clasa neonicotinoidelor, folosite in agricultura, asupra albinelor. Concluzia a fost una singura: neonicotinoidele abia pot fi detectate in polenul plantelor tratate, si ca atare nu afecteaza albinele.

Produsele din clasa neonicotinoidelor sunt utilizate de catre fermieri pentru tratarea semintelor de porumb, floarea-soarelui, dar si rapita, soia si bumbac. “Studiile de pana acum sustineau, fara argumente stiintifice, ca neonicotinoidele aplicate ca tratamente pe seminte erau preluate in planta si se gaseau si in polen si nectar. Cand cercetatorii au testat porumbul, produse din clasa neonicotinoidelor nu au fost depistate in polen. Au fost gasite intr-adevar reziduuri, insa in cantitati infime, cea mai mare cantitate insemnand 2,3 parti dintr-un miliard. Pentru a intelege acest lucru, o parte dintr-un miliard este echivalent cu o secunda la 32 de aniMai mult, cercetatorii au testat si florile de soia si nectarul de bumbac si nu au gasit urme de neonicotinoide. Deci, cu alte cuvinte, nu exista urme de neonicotinoide in partile de reproducere ale plantelor“, a declarat Gus Lorenz, entomolog de la Universitatea din Arkansas.

Reamintim ca, in Europa, cateva dintre produsele din clasa neonicotinoidelor au primit luna trecuta reaprobare de utilizare temporara pentru tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui, dupa ce la 1 decembrie 2013 au fost restrictionate pe o perioada de trei ani. Asadar, Nuprid Al 600 FS este unul dintre insecticidele ce a primit unda verde pentru utilizarea in aceasta primavara la tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui. Se poate utiliza la porumb, in combaterea Diabrotica virgifera, in doza de 10 l/t de samanta, impotriva Agriotes spp – 6 l/t de samanta si pentru combaterea Tanymecus dilaticollis, in doza de 8 l/t de samanta. De asemenea, pentru a combate Tanymecus dilaticollis sau Agriotes spp. La floarea-soarelui, puteti folosi Nuprid Al 600 FS in doza de 10 l/t samanta.

sursa: entomologytoday.org