A intrat in vigoare legea certificatelor de depozit

Motive de bucurie pentru fermierii aflati in plina campanie de recoltare! Noua lege a certificatelor de depozit a intrat in vigoare. Ea permite agricultorilor sa acceseze credite bancare, garantand cu productia de cereale depozitata in silozuri.

Depozitarea semintelor se va face in baza unui contract intre depozitar (cel care detine spatiul de depozitare si are licenta de depozit) si deponent, adica fermierul care isi depoziteaza productia. In schimbul semintelor depozitate, agricultorului i se va elibera certificatul depozit, document cu numar si serie proprie. Potrivit noii legi, certificatul de depozit este valabil pana la data restituirii marfii catre fermier, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale. Pentru depozitarea peste acest termen, se va emite un nou certificat.

Tarifele practicate pentru depozitare trebuie afisate la fiecare depozit licentiat, iar plata se poate face atat in bani, cat si in natura, la pretul mediu de piata al produsului. Toate cantitatile depozitate vor fi acoperite de polite de asigurare.

Pentru prima data, a fost instituit Fondul de compensare a certificatelor de depozit, fond din care vor face parte depozitarii si care va fi la dispozitia detinatorilor legali ai acestor certificate. Noul sistem a fost creat pentru a asigura un mecanism de compensare a detinatorilor de certificate de depozit in situatia indisponibilitatii stocurilor de seminte de consum pentru care au fost emise aceste certificate, platile urmand a fi facute in limita unui plafon stabilit anual. Resursele de finantare ale fondului vor fi foarte variate, de la contributia initiala si anuala a membrilor, dobanzi, imprumuturi sau venituri din recuperarea creantelor.

sursa: pescurt.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.