5 Decembrie, Ziua Mondiala a Solului

Scris de Echipa Alcedo

Ziua Mondiala a Solului este o ocazie buna pentru a reflecta asupra rolului pe care solul il joaca in mentinerea echilibrului nostru ecologic. Astazi ne indreptam atentia catre doua aspecte esentiale ale sustenabilitatii solului: analizele de sol si stocarea carbonului in sol.

Pregatirea corecta a solului inainte de infiintarea culturilor este esentiala pentru asigurarea unei cresteri sanatoase a plantelor si pentru obtinerea unui randament optim si sigur. Prelevarea si analiza probelor de sol de la finalul culturii premergatoare si pana la infiintarea culturii urmatoare sunt importante din mai multe motive:
• cunoasterea fertilitatii solului si stabilirea necesarului de ingrasaminte, pentru a compensa eventualele deficiente;
• dozarea corecta a ingrasamintelor, pentru a evita aplicarea excesiva sau insuficienta;
• optimizarea pH-ului solului, creand conditii mai bune pentru cresterea si dezvoltarea plantelor;
• prevenirea eroziunii solului si imbunatatirea drenajului acestuia, asigurand o buna aerisire a radacinilor;
• economisirea resurselor, evitand risipa.

De asemenea, aproximativ 10% din emisiile de dioxid de carbon din lume sunt stocate in sol, iar capacitatea sa de a stoca si de a mentine aceasta substanta are o importanta semnificativa asupra schimbarilor climatice. Prin adoptarea practicilor agricole durabile si gestionarea responsabila a terenurilor, putem imbunatati capacitatea solului de a stoca carbonul, contribuind astfel la eforturile de combatere a incalzirii globale.

Alcedo pune la dispozitia fermierilor cele mai complete analize de sol din piata (17 parametri) prin platforma #MyAlcedoSoil, dar si un program pentru cunoasterea bilantului de carbon al fermei, #MyAlcedoCarbon.

Mai multe detalii, aici: https://alcedo.ro/