460 milioane de euro, in contul fermierilor

euro-curs-valutarMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, ii informeaza pe agricultori privind sumele ce li se cuvin si spune ca Agentia de Plati a achitat deja in avans fermierilor 460 de milioane de euro pana pe 31 octombrie.

In mai putin de doua saptamani am platit 460 de milioane de euro ca avans din subventii, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Acesta subliniaza ca marea provocare este ca Agentia de Plati sa achite fermierilor pana la data de 30 noiembrie, 1 miliard de euro in avans. ”Niciodata nu s-au platit mai mult de 330 de milioane ca avans. Dar este doar inceputul pentru ca intentia noastra este sa platim o suma cat mai mare pana la 30 noiembrie si probabil vom ajunge la un 1 miliard de euro. Iar vestea ce mare este ca am stabilit foarte clar cu Agentia de Plati sa incepem plata subventiei regulare, deci subventia integrala, de la 1 decembrie”, a anuntat Achim Irimescu la sesiunea „De vorba cu Ministrul tau”, o initiativa a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) care sprijina dialogul intre demnitari si cetateni.

Ministrul spune ca pentru campania 2016, APIA va incerca sa ii introduca pe lista de plata si pe fermierii care se afla in control dar, atentie, numai pe aceia care au o doza de risc redus. Care este explicatia? ”Exista un risc ca acei fermieri care se afla in control pe teren sa aiba probleme si sa nu le putem recupera banii si atunci decizia a fost sa i platim doar pe acei fermieri care au o doza de risc redus. Dar noutatea este ca vom incerca pana la sfarsitul lunii noiembrie sa dam bani si pentru care sunt in control pentru ca de obicei pe aceste liste se regasesc marii fermieri care au nevoia cea mai mare de bani pentru ca au de platit inputurile, au de facut insamantari, etc”, a mai subliniat ministrul.

Va reamintim ca Agentia de Plati a inceput procesarea si autorizarea cererilor pe 17 octombrie iar platie se vor incheia la sfarsitul lunii noiembrie. APIA le vireaza fermierilor echivalentul sumelor in lei, la cursul Bancii Centrale Europene din data de 30 septembrie 2016, respectiv 4,4537 lei pentru un euro.

sursa: agrointel.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.