Organismele modificate genetic, spre aprobare

Scris de Echipa Alcedo

Comisia EuropeanaMinistrii Mediului din Uniunea Europeana au ajuns la un acord politic prin care fiecare stat in parte va decide daca va permite sau nu cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul sau. Aceasta decizie vine dupa mai multi ani in care statele membre au asteptat o decizie a Comisiei Europene cu privire la OMG, dar care a preferat sa paseze responsabilitatea la nivel national.

Sunt incantat sa anunt ca, la Consiliul de Mediu, tocmai s-a eliminat impasul cu privire la OMG-uri si s-a ajuns la un acord politic ce va permite statelor membre sa ia, la nivel national, decizia de a permite sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriul lor. Acordul raspunde solicitarilor primite din 2009 de la statele membre si permite mai multa flexibilitate si securitate juridica in a asuma aceasta decizie la nivel national”, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru Sanatate.

El a explicat ca noul acord prevede o procedura in doi pasi stabilita pentru „restrictia sau interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic aprobate la nivelul UE. In prezent, statele membre pot utiliza numai clauzele de salvgardare pentru a interzice cultivarea OMG”, a mai mentionat el.

In plus, acordul asigura, de asemenea, dreptul legitim al unui stat membru de a adapta decizia privind aprobarea sau interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic inclusiv in timpul celor 10 ani, in cazul in care apar noi circumstante obiective.

sursa: pescurt.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.