Cum ne protejam pomii fructiferi de agentii patogeni si daunatori in perioada repausului vegetativ?

  • 13.01.2025
  • Scris de echipa ALCEDO

Chiar daca este iarna, daunatorii si agentii patogeni nu trebuiesc neglijati, ei putand supravietui, chiar daca temperaturile sunt sub limita de inghet. Dar dupa cum vedeti, in ultimii ani, iernile sunt foarte blande, ceea ce ii ,,avantajeaza” pe acesti agenti de daunare sa supravietuiasca, chiar sa si treaca la atac, data temperaturie sunt peste 10 0C ziua, si in jur de 4-5 0C noaptea.

Prin asa numitele tratamente de iarna, se reduce rezerva biologica a daunatorilor si bolilor care supravietuiesc in sezonului rece (ciuperci si bacterii: rapan, foc bacterian, ciuruire, paduchi testosi, afide, etc.).

Care sunt substantele si, respectiv, produsele utilizate pentru tratamente?

In functie de agentul de daunare, fie ca ne referim la bacterii, ciuperci sau daunatori, in functie de stadiul vegetativ, se va stabilii, produsul, concentratia/doza recomandata, momentul aplicarii, numarul de tratamente, etc.

Printre solutiile utilizate recomandam:

  • Zeama bordeleza – pentru tratarea eventualelor boli fungice;
  • Fungicidul Alcupral 50 PU – reduce considerabil atat infectiile primare cauzate de agenti patogeni, cat si formele de rezistenta ale acestora;
  • Insecticidul Mospilan 20 SG impreuna cu adjuvantul N-Oil, pe baza de ulei vegetal de floarea soarelui – pentru combaterea formelor hibernante ale paduchilor testosi, dar si a altor daunatori.

Dar atentie, aceste tratamente sa nu se execute pe vreme ploioasa si in conditii de vant!