Cu ce combatem ambrozia pe terenurile necultivate?

Scris de Echipa Alcedo

In fiecare sezon, din ce in ce mai multi oameni se plang de gravitatea simptomelor cauzate de alergia la polenul de ambrozia sau iarba parloagelor, care a devenit o problema din ce in ce mai mare pentru romani, iar alergiile provocate in fiecare vara sunt din ce in ce mai agresive.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o planta cu caracter invaziv, nociva pentru sanatatea populatiei, expunerea la polenul acestei plante putand duce la aparitia unor fenomene de tip alergic in perioada infloririi.

In demersurile de combatere a plantei si reducerea incidentei cazurilor de alergie la polenul acestei plante este necesara implicarea cetatenilor care detin suprafete de teren infestate, chiar daca nu sunt cultivate, prin luarea masurilor de combatere si distrugerea buruienii in mod obligatoriu inainte de perioada de inflorire. In perioada august – septembrie planta ajunge in stadiul de maxima inflorire si disipare a polenului, care dureaza pana la sfarsitul lui octombrie.

O prezentare detaliata a acestei buruieni o gasiti aici: http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf

Cadrul legislativ creat special este Hotararea nr. 17 din 27 ianuarie 2021, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 707/2018, care prevede controlul si sanctionarea proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozia: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/237032

Conform prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia de a desfasura, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice, masurile urmand sa fie mentinute pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a plantei.

Dar, concret, cum o combatem?

Alcedo are solutii iscusite, pe care vi le prezentam in continuare:

Utilizarea de erbicide totale pe terenurile necultivate, marginea drumurilor etc.:

  • Roundup Energy, in doza de 2,4-4 l/ha;
  • Roundup Classic Pro, in doza de 5 l/ha;
  • Nasa, in doza de 4 l/ha.

Atentie! Pentru o eficacitate cat mai buna, se recomanda adaugarea unuia din adjuvantii HURRICANE (0,1 l/ha) sau SILWETR STAR (0,1 l/ha).