Tratamentele fitosanitare realizate in pomicultura in perioada repausului vegetativ

Scris de Echipa Alcedo

In perioada repausului vegetativ se recomanda executarea tratamentelor fitosanitare la plantatiile pomicole, arbusti, pepeniere pomicole pentru reducerea rezervei biologice de bacterii (focul bacterian al rozaceelor) si ciuperci fitopatogene (monilioze, ciuruiri, basicarea si deformarea frunzelor, rapan, fainare), a formelor hibernante a paduchelui din San Jose, paduchele lanos, afide, acarieni, insecte defoliatoare, psylide, etc. Tratamentele fitosanitare din perioada repausului vegetativ sunt foarte importante deoarece pot duce la reducerea considerabila a numarului de tratamente ulterioare. Pentru combaterea rezervei biologice de boli se foloseste solutie albastra, utilizand una din substantele de combatere pe baza de cupru:
– ALCUPRAL 50 PU: 0,3% (s.a – Cu sub forma de oxiclorura de cupru – 50%). Asigura o buna actiune preventiva si protectoare avand o persistenta foarte lunga. Combate:
a) focul bacterian la mar, par, gutui;
b) rapan la mar, par;
c) monilioza, patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor la prun;
d) antracnoza frunzelor la cires si visin.
– BOUILLE BORDELLAISE WDG: 0,5% (s.a. – Cu sub forma de sulfat de cupru neutralizat – 20%). Combate:
a) patarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la cires si visin;
b) foc bacterian la mar, par, gutui;
c) rapan la mar;
d) basicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la piersic;
e) patarea rosie, ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la prun.
– FUNGURAN OH 50 WP: 0,2 – 0,3% (s.a. – Cu sub forma de hidroxid de cupru – 50%). Combate:
a) foc bacterian la mar, gutui;
b) rapan la mar, par.
– CHAMP 77 WG: 0,2% (s.a. – Cu din hidroxid de cupru – 500g/kg). Combate: focul bacterian, rapan la mar.
Pentru combaterea rezervei biologice de daunatori se poate folosi, de asemenea, unul din produsele:
– NUPRID OIL 004 CE: 1,5% (s.a. – imidacloprid – 4 g/l). Este un amestec de insecticid si ulei avand un mod de actiune complex (contact, ingestie si pe cale respiratorie). Se poate aplica in toata perioada de repaus vegetativ, insa aplicat spre sfarsitul acesteia asigura protectie si imediat dupa pornirea in vegetatie. Pentru soiurile sensibile la fainare, la inceputul dezmuguritului, NUPRID OIL 004 CE se poate aplica in amestec cu un fungicid sistemic (TOPSIN 500 SC, BUMPER 250 EC) pentru prevenirea/combaterea atacului timpuriu de fainare. Combate:
a) paduchele din San Jose (larve hibernante);
b) acarianul rosu (oua de iarna);
c) afide (oua de rezistenta).
– MOSPILAN 20 SG: 0,450 kg/ha (s.a. – acetamiprid – 20%) + TOIL – 0,5%. Combate:
a) paduchele din San Jose (larve hibernante);
b) afide (oua de iarna) la mar si prun;
c) paianjenul rosu (oua de iarna) la prun.
– CONFIDOR OIL SC 004: 1,5% (s.a. – imidacloprid – 4 g/l). Combate:
a) paduchele din San Jose (oua hibernante);
b) paianjenul rosu al pomilor (oua de iarna);
c) afide (oua de iarna).
Alte recomandari importante:
Fungicidele pe baza de cupru nu se vor amesteca cu insecticidele cu formulare pe baza de ulei. Intervalul de timp intre tratamentele cu fungicide pe baza de cupru si insecticidele cu ulei horticol trebuie sa fie de 2-3 saptamani. De regula se face un singur tratament cu insecticid cu ulei horticol care se aplica la sfarsitul repausului vegetativ, asigurandu-se si combaterea altor daunatori care pot aparea in aceasta perioada.Tratamentele facute in repausul vegetativ asigura un start corect in faza de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie se va alege un plan de tratament fitosanitar in functie de speciile pomicole avute in cultura.Tratamentele fitosanitare se vor face prin imbaierea pomilor cu solutie, inclusiv a trunchiurilor. Se va avea in vedere ca, la aplicarea tratamentelor, pomii sa fie uscati (sa nu fie acoperiti cu zapada sau chiciura), temperatura sa fie peste 5°C cu tendinta de crestere, fara vant. La prepararea solutiei se vor respecta dozele sau concentratiile recomandate. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, securitate a incendiilor, de protectie a mediului.
Atentie! Fiecare producator agricol trebuie sa detina Registrul de evidenta a tratamentelore cu produse de protectia plantelor.
ing. Florin Caltun
Unitatea Fitosanitara DAJ Vrancea
sursa: gazetadeagricultura.info