Reinnoirea autorizatiei glifosatului intra la o noua runda de discutii: 23 iunie
Scris de Echipa Alcedo
Mai sunt doua saptamani pana la expirarea autorizatiei glifosatului, fapt pentru care discutiile si incercarile de a obtine o noua aprobare nu sunt nici pe departe de a se incheia. Asa ca, reprezentantii Comisiei Europene (CE) incearca, din nou, sa se intruneasca la Bruxelles, data stabilita fiind de 23 iunie. Asta dupa ce, pe 6 iunie nu s-a intrunit numarul de voturi pentru a se lua decizia finala in privinta glifosatului. Daca nici pe 23 iunie nu se va lua o hotarare, atunci CE va apela la masura cu caracter provizoriu, si anume, prelungirea temporara pentru 12 – 18 luni, timp in care ar trebui pregatit un nou studiu stiintific pentru a inlatura temerile ca glifosatul “este probabil” cancerigen. Asa cum va mai spuneam si intr-unul din news-urile trecute, aceasta incercare este de fapt o varianta de compromis, ceea ce ar putea permite statelor care s-au opus reautorizarii sa-si schimbe optiunea, cum ar fi de exemplu, Franta.
Reamintim ca, numeroase voci sustin ca de fapt scandalul din jurul glifosatului este unul politic, si asta pentru ca studiile efectuate pana acum infirma ca glifosatul ar avea efect cancerigen. Pana si comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis crede ca este vorba despre chestiuni politice, subliniind faptul ca: „decizia statelor membre ar trebui sa se bazeze pe stiinta si nu pe atitudini politicianiste”.
Mai mult, se zvoneste faptul ca reprezentantii Comisiei Europene vor sa revizuiasca modul de utilizare a glifosatului, iar pentru statele membre ar fi trei recomandari: minimizarea folosirii substantei in parcuri, locuri de joaca sau gradini, minimizarea folosirii glifosatului inainte de recoltare si interzicerea talominei ca si coformulant in erbicide.
De curand, si premierul britanic, David Cameron a avut o pozitie vizavi de reautorizarea glifosatului. Acesta spune ca este convins ca Bruxelles-ul va da unda verde utilizarii acestuia, sustinand, totodata, ca si el il foloseste in propria gradina.
Sursa: Royal Society of Chemistry
Text adaptat de echipa ALCEDO