MOSPILAN 20 SP – o solutie pentru combaterea in vegetatie a ratisoarei porumbului!
Scris de Echipa Alcedo
Conditiile climatice din aceasta primavara, rezerva biologica din sol de ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), dar si incapacitatea unor fermieri de a trata samanta, au favorizat in acest an un atac puternic al acestui daunator. Din pacate, ratisoara nu a atacat doar porumbul si floarea-soarelui, ci a migrat si catre alte culturi, cum ar fi graul si nu numai.
Potrivit entomologului, prof. univ. dr. Ioan Rosca – USAMV Bucuresti, daunatorul ratisoara porumbului este foarte activ cand temperatura solului depaseste 18°C (cand e soare si cald), iar atacul se poate manifesta pana in luna iunie (cca. 80 de zile). Atunci cand plantele de porumb au 2-3 frunze, adultul reteaza plantele de la colet, provocand distrugerea in masa a culturii, aspect care impune deseori intoarcerea si reinsamantarea culturilor. Atentie! Se pot inregistra si densitati mari (peste 160 exemplare/m2, situatie raportata in Dobrogea). Aprecierea daunelor se face dupa numarul plantelor distruse si dupa intensitatea atacului daunatorului asupra plantelor care supravietuiesc
O masura exceptionala in reducerea populatiilor daunatorului, in afara de rotatia culturilor si distrugerea buruienilor (ce determina reducerea duratei de viata si a prolificitatii adultilor, care nu mai dispun de hrana accesibila in perioada de la desprimavarare pana la rasaritul porumbului) o reprezinta utilizarea insecticidelor. Tratarea semintelor inainte de semanat este obligatorie. In perioada de vegetatie se poate interveni cu insecticide omologate, precum Mospilan 20 SP.
Mai multe informatii despre biologia daunatorului, dar si alte sfaturi privind atacul de Tanymecus dilaticollis, veti putea citi pe larg in numarul din mai al revistei Sanatatea plantelor.
Text realizat de echipa ALCEDO
Informatii furnizate de prof. univ. dr. Ioan Rosca
USAMV Bucuresti