MADR raspunde
Scris de Echipa Alcedo
Referitor la articolul «Cartofi toxici pe piata din Romania, interzisi de UE» Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:
Cartoful este supus unui numar minim de patru controale tehnice-tematice, efectuate de urmatoarele institutii: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia de Inspectii si Control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Compartimentele de inspectii din unitatile fitosanitare, Administratia pietelor.
In vederea verificarii conformitatii produselor de origine vegetala (legume, fructe, cartofi), cu standardele de comercializare exista tematici specifice de inspectii aprobate pentru controlul pietelor din urban unde organismele de control ale MADR verifica: provenienta, etichetarea corecta, existenta si valabilitatea certificatului de producator, spatiile in care se realizeaza comercializarea.
Conform opiniei directorului stiintific, dr.ing. Victor Donescu al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecala de Zahar (I.N.C.D.C.S.Z.) Brasov, o cultura normala de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, in proportii variabile in functie de soiul cultivat si de tehnologia aplicata. In conditiile anului 2014, datorita nivelului ridicat de precipitatii, tuberculii de cartof pot sa creasca la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare.
In conformitate cu cele precizate de I.N.C.D.C.S.Z. BRASOV tuberculii mari si foarte mari vor avea un continut mai ridicat de apa, deci un continut mai redus de substanta uscata, cu efect asupra calitatilor culinare si tehnologice specifice soiului cultivat. In standardul de reglementare UE privind continutul de nitrati in legume cartoful este clasificat in grupa cu continut foarte redus de nitrati (<200 mg/kg substanta proaspata). Victor Donescu afirma faptul ca: “tuberculii acumuleaza, in foarte mica masura, nitrati”. Referitor la marimea tuberculilor, in fisele tehnice publicate pe Bursa Romana de Marfuri – Ringul Legumelor si Fructelor, se specifica dimensiunea minima a tuberculilor de cartof in functie de calitate (extra, cal. I si cal. II) fara a se specifica dimensiunea maxima admisa. Declaratia data nu are la baza rezultatul unei analize realizate intr-un laborator care sa permita tragerea unor concluzii pertinente ci se bazeaza pe «experienta agricola acumulata de-a lungul timpului».
sursa:comunicat MADR