Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general mai scazut decat in mod obisnuit, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 5…19°C, iar cea minima intre -5…8°C in majoritatea regiunilor, fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol, in special in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol. Totodata, in nordul si centrul tarii vor fi posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare).

Aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Local in vestul, centrul si nordul Moldovei, centrul, izolat sud-estul Dobrogei, centrul si estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata. Rezerva de umiditate in stratul 0-20 cm (ogor) se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) local in vestul Crisanei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua in general normal pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, iar in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent. Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea, precum si inceputul alungirii paiului, cu o stare de vegetatie in general buna si medie. In semanaturile tardive se va definitiva faza de rasarire, continuandu-se de asemenea formarea frunzei a treia. La cultura de rapita va predomina infrunzirea (7-14 frunze) la nivelul intregului teritoriu, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si buna, iar in sudul, vestul si estul tarii se va inregistra alungirea tulpinii. In majoritatea plantatiilor pomicole, soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires) se vor afla la inflorire, iar semintoasele (mar, par, gutui), la inmugurire si dezmugurire. Vita-de-vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge starea de repaus vegetativ, iar in sudul tarii se va semnala faza de „plans”. La culturile de primavara din prima urgenta, predominante vor fi fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), iar la floarea-soarelui si porumb se vor putea efectua lucrarile de pregatire a patului germinativ.

Pe ansamblu, in zilele cu precipitatii, pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari vor fi intrerupte temporar.

Sursa: meteoromania.ro