Cu ce combatem patarea bruna a tomatelor?
Scris de Echipa Alcedo
Potrivit datelor Eurostat, Romania ocupa locul opt in topul celor mai mari producatori de tomate din Uniunea Europeana. Pe langa importanta economica si proprietatile lor nutritive, tomatele au si o importanta valoare terapeutica, de care trebuie sa profitam mai cu seama in sezonul cald.
Alternarioza sau patarea bruna a tomatelor, produsa de agentul patogen Alternaria solani, este o boala frecvent intalnita in culturile de tomate, regasindu-se in toate regiunile unde se cultiva legume solanacee. Daca nu este combatuta la timp cu produse fitosanitare eficiente, boala se poate extinde rapid si poate duce la stagnarea cresterii tomatelor, ofilirea plantelor si chiar uscarea acestora.
Plantele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare, boala manifestandu-se pe tulpini, frunze si fructe. Transmiterea se realizeaza prin resturile vegetale atacate, seminte infectate, unele buruieni gazda. Perioada de incubatie este de 5-8 zile.
Factori de risc pot fi: amplitudinea mare de temperatura dintre zi si noapte (condens pe foliaj, mentinut in cursul diminetii pana la orele 11-12 in lipsa aerisirii, timp suficient pentru germinarea conidiilor), soluri cu un continut scazut in humus si microelemente, in mod deosebit in magneziu.
Pentru combaterea chimica a alternariozei din culturile de tomate, specialistii ALCEDO recomanda fungicidul ALCUPRAL 50 PU in doza de 1,5 – 2 l/ha.
Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/
Echipa ALCEDO